Nasveti fotografa

Nasveti fotografa
13. februar 2014

Nasvet fotografa: Tipalo

Z razvojem zmogljivejših tipal je bil možen prihod digitalne fotografije najprej med amaterje, nato pa med profesionalne fotografe. Sam razvoj tipala, ki se v zadnjem času razvija zelo hitro pa gre v smeri vse večje resolucije tipala tako pri kompaktnih kot tudi pri SLR fotoaparatih.

Tipalo spada med pomembnejše dele fotoaparat, pri katerem pa ni najpomembnejše samo to, kakšna je njegova ločljivost (koliko milijonov točk lahko zapiše), ampak tudi to, kakšna je sama fizična velikost tipala.

Večina tipal v kompaktnih digitalnih fotoaparatih ima razmerje 3:4, kar je enako razmerju računalniškega starega CRT monitorja, razmerje 2:3 pa je enako razmerju 35mm klasičnega negativa ali dia pozitiva.

Pri izdelavi fotografij iz amaterskih kompaktnih fotoaparatov, ki imajo razmerje stranic tipala 3:4 pa se je klasična fotografija 10x15 skrajšala za skoraj 1,5 cm na 10x13,6. Fotografijo lahko še zmeraj vstavite v album za fotografije 10x15 le da vam bo na vsaki strani ostalo malo praznega prostora. Če bi pa vseeno želeli imeti izdelano fotografijo velikosti 10x15, pa morate vzeti v zakup, da bo vaša fotografija porezana. Če bi se temu radi izognili, bodite pazljivi ob nakupu fotoaparata, da je tipalo narejeno v razmerju stranic 2:3.